Czarnuszka siewna – właściwości i zastosowanie zdrowotne

Wiele mówi się obecnie o naturalnych metodach terapii i leczenia organizmu. W czasach, kiedy nawet nasza żywność i powietrze przepełnione są toksynami, warto wspierać swoje zdrowie właśnie za pośrednictwem takich starych i sprawdzonych metod naturalnych. Od jakiegoś czasu w Polsce hitem stała się czarnuszka siewna, która w medycynie i lecznictwie znana jest już od starożytności. Niegdyś zwana była nawet złotem faraonów, ponieważ wierzono, że jest ona w stanie wyleczyć wszystko, poza samą śmiercią.

Obecnie w sklepach można spotkać samo ziarno czarnuszki, stosowane jako przyprawę, ale również drogocenny olejek z nasion oraz nalewki. Wiele osób samodzielnie produkuje również napary i syropy. Czarnuszka siewna właściwości ma bardzo wiele i praktycznie każdemu może ona pomóc w powrocie do zdrowia. Warto zdecydować się na jej stosowanie i zobaczyć, jak szybko przyniesie ono efekty.

Jakie cenne składniki ma w sobie czarnuszka?

  • fosfolipidy i fitosterole,
  • kwasy tłuszczowe,
  • flawonoidy i saponiny,
  • alkaloidy,
  • białka,
  • cenny olejek eteryczny,
  • witaminy,
  • biotynę,
  • związki mineralne.

W małych, czarnych ziarenkach znajduje się prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych oraz witamin, które dbają o nasze zdrowie oraz o stan naszych włosów, skóry i paznokci. W wielu krajach zaleca się wręcz profilaktyczne żucie kilku ziaren czarnuszki siewnej każdego dnia, dla poprawy zdrowia i zachowania odporności.

Czarnuszka siewna właściwości

Można wymienić wiele cennych właściwości tej rośliny. Wszystko zależy od potrzeb samego organizmu, jednakże najczęściej wskazuje się na:

  • Silne działanie wzmacniające odporność organizmu. Profilaktycznie powinno się stosować czarnuszkę w okresie większej zachorowalności, na przykład na grypę, ale również w okresie zmiany pór roku.
  • Dzięki temu, że czarnuszka wzmacnia nasz układ immunologiczny, jest również cennym lekiem na wiele chorób autoimmunologicznych, jak zespół Haschimoto, czy też reumatoidalne zapalenie stawów. Warto ją stosować w przypadku takich chorób, na które nie ma lekarstwa.
  • Zaleca się przyjmowanie czarnuszki przez osoby cierpiące na alergię oraz astmę. Ma silne działanie antyhistaminowe i już po kilku tygodniach można dostrzec poprawę. Z czasem, można nawet zrezygnować z leków syntetycznych, pod warunkiem stałego i regularnego przyjmowania czarnuszki.
  • Wzmacnia ona wątrobę oraz nerki. Dzięki niej, można szybko oczyścić te organy i wspomóc ich pracę. Jest to niezwykle ważne, ponieważ wątroba jest jednym z najcenniejszych organów w naszym organizmie. Zaleca się stosowanie czarnuszki w połączeniu z ostropestem plamistym. Można na przykład zakupić gotowy kompleks ziołowy w połączeniu z babką płesznik – wspaniałym błonnikiem pokarmowym pochodzenia roślinnego.
  • Czarnuszka silnie działa na grzyby, pasożyty, bakterie i wirusy. Warto stosować ją więc w kuracji oczyszczającej organizm, jak również w walce z chorobami zakaźnymi. W szczególności, warto podawać czarnuszkę dzieciom, ponieważ wzmacnia ich odporność na choroby wieku dziecięcego oraz pozwala pozbyć się pasożytów.
  • Wspaniale wspiera ona włosy, skórę i paznokcie. Olejek lub napar z czarnuszki można swobodnie stosować na zmiany skórne, które szybko znikają.

Wiele mówi się również o tym, że czarnuszka ma silne działanie antystresowe i pomaga w produkcji serotoniny. Dzięki niej, czujemy się lepiej i mamy więcej sił i chęci do życia. Z pewnością ma to ścisły związek z działaniem oczyszczającym i wspierającym wątrobę.

Jak stosuje się czarnuszkę?

Wiele zależy od preferencji osoby, która zamierza zacząć stosować czarnuszkę. W wielu sklepach ze zdrową żywnością można obecnie kupić ziarno czarnuszki, które jest wspaniałą przyprawą. Można nią zastąpić na przykład pieprz czarny. Czarnuszka ma lekko ostrawy, cebulowy posmak, dlatego nadaje się do nabiału, do chleba, warzyw, jak również do kiszonek. Kiedyś nasze babcie posypywały ziarnem czarnuszki chleb oraz bułki dla smaku.

Poza samym ziarnem, można też kupić olejek z czarnuszki tłoczony na zimno. Nie jest to tani produkt, jednakże wystarczy jego niewielka łyżeczka każdego dnia. Olej można pić, dodawać do sałatek, lub smarować nim skórę. Zaleca się podawanie łyżeczki profilaktycznie dzieciom każdego dnia.

Wiele osób stosuje również napary z ziaren czarnuszki lub nalewki, które można wykonać samodzielnie w domu. Na kaszel poleca się syrop, który robi się ze zmielonych ziaren czarnuszki, miodu i ząbka czosnku. Taki syrop warto wypijać z rana, ponieważ ma działanie wykrztuśne.