Czarnuszka siewna i jej zastosowanie w kosmetyce

Czarnuszka siewna nazywana była niegdyś złotem faraonów. Wynikało to z tego, że miała bardzo liczne zastosowania, przede wszystkim w medycynie. Czarnuszka wspaniale wspomaga bowiem układ odpornościowy, działa antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo, antygrzybiczo. Często stosuje się ją w leczeniu alergii, ponieważ ma silne działanie antyhistaminowe. Mówi się również o rozpuszczaniu kamieni nerkowych, oczyszczaniu wątroby oraz zabijaniu komórek rakowych.

Roślina ta ma wiele różnych zastosowań i faktycznie coraz więcej osób decyduje się na jej stosowanie. Od jakiegoś czasu, czarnuszka siewna znajduje się również na półkach w gabinetach kosmetycznych i dobrych sklepach. Okazuje się bowiem, że czarnuszka siewna zastosowanie ma również w kosmetyce.

Dlaczego czarnuszka przyjęła się w kosmetyce? Wszystko wynika z jej bardzo bogatego składu:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych najwyższej jakości,
  • witamin z grupy A,
  • witamin z  grupy E.

Czarnuszka jest wspaniałym antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się skóry. Jest to naturalne źródło bogactwa, które nie wymaga żadnych dodatkowych, syntetycznych substancji. Wiele osób przekonało się już o cudownych właściwościach czarnuszki. Obecnie polecają ją fryzjerzy, kosmetyczki oraz lekarze.

Jakie jeszcze czarnuszka siewna zastosowanie ma w kosmetyce?

  • wspomaga wzrost włosów i paznokci,
  • wspomaga odnowę skóry,
  • ma działanie oczyszczające i antybakteryjne – doskonale sprawdza się przy skórze trądzikowej lub narażonej na egzemę,
  • łagodzi oparzenia skóry i zapobiega jej powstawaniu (poleca się czarnuszkę osobom, które nie stronią od opalania, szczególnie w solarium),
  • niweluje łupież,
  • łagodzi swędzenie skóry,
  • hamuje proces wypadania włosów i odżywia ich cebulki.

Dzięki czarnuszce, skóra i włosy stają się znacznie bardziej nawilżone. Wiele osób zauważa, że włosy przestają wypadać, robią się grube, gładkie i bardzo lśniące. Znika też problem z rozdwajającymi się i łamiącymi paznokciami.

W jaki sposób można stosować czarnuszkę?

Najlepiej zdecydować się na zakup oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno. Taki olej można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub ekologicznym i zielarskim. Warto zwrócić uwagę na termin przydatności olejku, ponieważ jest on zazwyczaj bardzo krótki. Wszystko to za sprawą olejku eterycznego, który szybko traci swoje właściwości.

Olej z czarnuszki nie jest tani, jednakże stosuje się go w niewielkich ilościach. Można go wypijać codziennie, w ilości małej łyżeczki. Można też zakupić nasiona czarnuszki siewnej, które są znacznie tańsze. Wiele osób przygotowuje z nich napary, które później wypija lub wciera we włosy i skórę lub paznokcie.

Również olejek można wcierać w skórę głowy, w paznokcie lub miejsca zmienione chorobowo. Wiele osób twierdzi, że bardzo szybko znikają wszelkie zmiany skórne.

Inne zastosowania czarnuszki

Roślina ta działa kompleksowo, dlatego kuracja czarnuszką nie przyniesie jedynie skutku w postaci pięknych i lśniących włosów oraz mocnych paznokci. Zwiększa się odporność organizmu na infekcje, dzięki czemu omijają nas choroby. Poza tym, czarnuszka wspaniale oczyszcza organizm, w tym wątrobę oraz nerki. Dzięki temu, pozbywamy się toksyn, które również negatywnie działają na nasz wygląd i powodują, że cera robi się szara, a włosy zaczynają matowieć i wypadać.

Olejek z czarnuszki warto więc stosować przez cały rok, aby wspierać swój układ immunologiczny i piękny wygląd.